قطعنامهی پایانی کنگرهی دوم کودار جامعهی دموکراتیک و آزاد شرق کوردستان ــ KODAR
دومین کنگرهی کودار ـ جامعهی دموکراتیک و آزاد شرق کوردستان- با مشارکت اعضای منتخب کنگرهی دوم در روزهای ۲۲، ۲۳ و ۲۴ اکتبر برابر با یکم، دوم وسوم آبانماه سال جاری در مناطق حفاظتشدهی مدیا برگزار گردید. این کنگره ضمن گرامیداشت مبارزهی شکوهمند خلقهای آزادیخواه ایران و شرق کوردستان با یادآوری یاد و نام تمامی شهدای گرانقدر به ویژه شهیدان ثلاث کرمانشاه، برگزار گردید.
کودار دومین کنگرهی خود را با توجه به شرایط حساس و بحرانی خاورمیانه به ویژه با محوریت وضعیت سیاسی ایران و نقش بحرانآفرین این کشور در خاورمیانه و راهکارهای گذار از بحران، برگزار نمود.
بحران خاورمیانه، نمود کامل جنگ جهانی سوم در جغرافیای سیاسی منطقه است. حضور نیروهای منطقهای و فرامنطقهای در عین حال که به تعمیق بحران انجامیده، امکان فرصتهای نوین و گشایش سیاسی را نیز محتمل گردانیده است. با توجه به آرایش سیاسی نیروهای درگیر و توازنات جدید منطقهای، امکان و فرصت گذار از بحران، بیش از پیش نمایان میگردد. کوردستان که در بحران خاورمیانه نه در جبههی سیاستهای نظام جهانی قرار گرفت و نه مطابق سنت بحران کهن خاورمیانه؛ دیگر در معاملات منطقهای بازندهای تاریخی نبوده و به حیاطخلوت سیاسیِ دولتـ ملتهای حاکم بر کردستان مبدل نشده است؛ بلکه کوردها، یگانه ملتی هستند که بر مبنای «خط سوم دموکراتیک»، کلید چارهیابی و گذار از بحران خاورمیانه به شمار میروند. خوانش صحیح کوردها از سیاست و عجین کردن مطالبهی آزادی و دموکراسی با مقاومتی تاریخی، هم سیاست جهانی را به چالش کشانده و هم نیروهای درگیر در بحران را وادار به اتخاذ سیاستی دیگر نموده است؛ به این معنا که دیگر بدون احتساب کوردها به عنوان وزنهی تعیینگر سیاسی، سیاستورزی و گذار از بحران، امری ناممکن به شمار میرود.
خاورمیانهی نوین و آیندهی سیاسی آن معطوف به تحولاتیست که در آن مطالبهی دموکراسی و آزادی خلقها و ملتهای درون این جغرافیای بحرانزده، میبایست به عنوان بارزترین برنامهی سیاسی کشورها بازتعریف گشته و استراتژی چارهیابی بحران و گذار از آن به خود ملتهای این منطقه سپرده شود.
ایران به عنوان یکی از بحرانآفرینترین کشورهای درگیر که به دلیل قلمروگشایی سیاسی و خوانش مطلقگرایانه از بحران، خود در ناپایداری سیاسی بسر میبرد، با اصرار بر نگه داشتن جنگ در خارج از مرزهایش، به گسترش عمق استراتژیک خود میاندیشد. هراس مقامهای جمهوری اسلامی از دچارشدن بیشتر به بحران و نیز سرایت دامنهی بحران به داخل این کشور، آنان را وادار به اتخاذ نامناسبترین گزینه که همانا برحذر داشتن خود از سیاست چارهیابی و خوانش راستین ازمطالبهی دموکراسی ملتهای درون این کشور نموده است.
در صورتیکه جمهوری اسلامی مطالبات دموکراتیک خلقها و مردم ایران را تهدید تلقی نکند و رویکرد گذار دموکراتیک از بحران را در پیش بگیرد، میتواند اززوال سیاسی و آلوده شدن بیشتر به بحران، رهایی پیدا کند. تسریع روند دموکراتیزاسیون منوط به وقوع تحول در نگرش جمهوری اسلامی نسبت به نیروهای اجتماعی درون ایران و مطالبات دموکراتیک و مشروع آنهاست. خاورمیانهای که در آن کوردها و کوردستان تمامی معادلات سیاسی خاورمیانه را با موجودیت وهویت سیاسیـ اجتماعی نوین خود برهم زدهاند، قادر به تحول دموکراتیک در کشورهای منطقه به ویژه ایران نیز هستند. در عین حال اگر سیاستهای حکومت جمهوری اسلامی تغییرناپذیر بنمایاند، هویت نوین کوردها در شرق کوردستان و پتانسیل عظیم مبارزاتی آنان، دگرگونی عمیق اجتماعی در ایران را تحقق خواهدبخشید.
کودار کنگرهی دوم خود را با محوریت چارهیابی دموکراتیک در ایران و شرق کوردستان و تعیین برنامهی استراتژیک و دورنمای آیندهی سیاسی ملتهای ایران برگزار نمود. محور اصلی این کنگره موضوع چارهیابی دموکراتیک و ارزیابی وضعیت سیاسی ـ اجتماعی و امکان تحقق اهداف بوده که پس از بحثها و گفتگوهای مفصل در ابعاد مختلف تصمیمها و برنامههای خود را در مفاد قطعنامهی پایانی کنگره با تصویب اعضای کنگرهی دوم به شرح ذیل اعلام نمود.
-1 کودار به عنوان سیستم دموکراتیک جامعهی شرق کوردستان به جای مبنا قراردادن مدل «دولتـ ملت» مبارزه برای تحقق و نهادینهنمودن مدل «کنفدرالیسم دموکراتیک» در شرق کوردستان و ایران را به عنوان هدف استراتژیک تعریف مینماید. جامعهمحوری، حق تعیین سرنوشت در چهارچوب مدل «خودمدیریتی دموکراتیک»، امکان تاسیس مجالس محلی و منطقهای، ایجاد کمونها، تعاونیهای اجتماعی، سندیکاها، احزاب و نهادهای اجتماعی و مشارکت مردمی درتصمیمات سیاسی و اجتماعی را به عنوان حقوق مشروع ملتها و از ملزومات تحقق دموکراسی در ایران میداند. بر همین اساس تمامی هویتهای اجتماعی،اتنیستهها، ادیان، مذاهب و تنوعات اجتماعی دارای حقوق برابر بوده و مشارکت آنان در مدل کنفدرالیسم دموکراتیک، به غنای سیاسی و اجتماعی میانجامد.
-2 کودار در معادلات سیاسی داخلی و منطقهای، استراتژی «جبههی سوم» را مبنای توسعهی مبارزهی دموکراتیک خود قرار داده است. در عین حال که بادولتهای غیردموکراتیک مرزبندی قاطعانهای دارد، در قطببندیهای ارتجاعی منطقهای نیز قرار نگرفته، سیاست مستقل خود را در پیش خواهد گرف.
-3 کودار خود را متعهد به مبارزهی همهجانبه در راستای تحقق آزادی رهبر خلق کوردستان «عبدالله اوجالان» نظریهپرداز سیستم کنفدرالیسم دموکراتیک میداند.در این راستا از همه ظرفیتهای سیاسی و اجتماعی خود جهت تحقق این امر استفاده میکند.
-4 جمهوری اسلامی جهت روند دموکراتیزاسیون در ایران موظف و مکلف به پذیرش و به رسمیتشناختن حق «خودمدیریتی دموکراتیک» کوردها در شرق کوردستان است. این امر حداقل و کف مطالبات ملت کورد در شرق کوردستان به شمار میآید که پیششرط آن نیز، تغییر قانون اساسی فعلی ایران است. اگر جمهوری اسلامی، حقوق و آزادیهای ملت کورد در شرق کوردستان و در رأس آن حق خودمدیریتی دموکراتیک آنان را به رسمیت بشناسد، سیستم کنفدرالیسم دموکراتیک نیز میتواند با آن در تعامل باشد. در غیراینصورت کودار به صورت یکجانبه، اجرایینمودن آن را به عنوان اولویت برنامهی سیاسیـ اجتماعی خود مبنا قرار خواهد داد..
-5 در مدل کنفدرالیسم دموکراتیک که کودار پیشاهنگ تحقق آن است، هویت، موجودیت سیاسیـ اجتماعی و حقوق همه مذاهب و باورداشتها در چهارچوب شهروندی آزاد، دموکراتیک و برابر تضمین خواهد شد. تمامی این تنوعات بدون اعمال هیچ تبعیضی، از حق سازماندهی و دفاع از هویت فرهنگی، اجتماعی،سیاسی، دینی و مذهبی خود برخودار هستند.
-6 زنان و جوانان دینامیسم و نیروی پیشاهنگ کودار و نهادینه کردن سیستم کنفدرالیسم دموکراتیک هستند. پارادایم دموکراتیک، آزادی زن را مبنا قرار میدهد.زنان در تمامی حوزههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در تصمیمگیریها نقشویژهی خود را ایفا نموده و همچنین در تمامی ساز و کارهای مدیریتی مدل ریاست مشترک و برابری جنسیتی(زن و مرد) را اساس میگیر
-7 مدرنیتهی سرمایهداری با بهرهگیری از انباشت سرمایه، صنعتگرایی و تعمیق مدل دولتـ ملت، تخریب محیط زیست را ضامن بقای خود میداند. در همین پیوند،تخریبات عظیمی نیز تحت عنوان «توسعهی اقتصادی» در شرق کوردستان صورت میگیرد. کودار با حساسیتی ویژه در چهارچوب پارادیم «دموکراتیک واکولوژیک» در مقابل ذهنیت اشغالگرانهی جمهوری اسلامی و تفکرات غارتمدار فتح ذخایر و منابع طبیعی به شدت مقابله نموده و هرگونه تخریب محیطزیست کوردستان را آسیب به ارزشهای هویت اجتماعی و تاریخی ملت کورد میداند و در مقابل آن می ایستد..
-8 کودار و به طبع آن ملت کورد در شرق کوردستان در مقابل هرگونه تهاجم و فشار نیروهای سرکوبگر داخلی و جریانهای مداخلهگر خارجی، از حق دفاع مشروع برخوردار است. نیروهای دفاع مشروع، کارکردی تهاجمی ندارند، بلکه ساز و کار دفاعی تمامی طیفها و تنوعات جامعهی دموکراتیک هستند.
-9 تشکیل جبههی دموکراتیک خلقهای ایران و همگرایی نیروهای اجتماعی آزادیخواه یک ضرورت استراتژیک در راستای دموکراتیزاسیون ایران است. برهمین مبنا در کنگره دوم کودار، گسترش مناسبات سیاسی میان کوردها با آذریها، عربها، بلوچها، ترکمنها ودیگر خلقها در دستور کار قرار گرفت؛ کودار تمامی این نیروها را به گسترش دامنه مبارزهی سیاسی و اجتماعی و تلاش مضاعف در راستای تفاهم و همگرایی بیشتر نیروهای دموکراتیک در برابر جمهوریاسلامی فرامیخواند.
-10 کودار در عین حال که آماده تعامل با احزاب آزادیخواه شرق کردستان است، بر این باور است که ظرفیتهای مدنی و سیاسی جامعهی کوردستان و سطح سازماندهی آنها باید افزایش یابد. در همین راستا ضروری است که ساز و کار فعالیتهای مشترک این نیروها ایجاد گردد. بر همین مبنا کودار به عنوان یک سیستم اجتماعی و سیاسی دموکراتیک، خود را مکلف و متعهد به بجای آوری مسئولیتهای خود در این زمینه میداند.
تمامی این مفاد، عملکرد و برنامههای دو سال گذشتهی کودار به صورت مبسوط در کنگرهی دوم مورد بحث و ارزیابی اعضای کنگره قرار گرفت. تمامی اعضاخود را مکلف و موظف به عملینمودن سیاستها و مصوبات کنگرهی دوم دانسته؛ همچنین تغییرات مدیریتی نیز مورد ارزیابی اعضای کنگره قرار گرفت. در این راسـتا رفقا «فواد بریتان» و «زیلان تانیا» به عنوان روسای مشترک کودار در انتخابات مجمع عمومی کنگره برگزیده شدند.
کودار ضمن تبریک برگزاری دومین کنگرهی خود به تمامی آحاد جامعهی شرق کوردستان و ایران، با گرامیداشت یاد تمامی شهیدان راه آزادی و دموکراسی، ازتمامی نیروهای سیاسیـ اجتماعی، احزاب، روشنفکران و کنشگران مدنی جهت مشارکت در برساخت جامعهی دموکراتیک و تحقق دموکراسی راستین در ایران وشرق کوردستان دعوت به عمل میآورد.
هفدهم آبانماه سال 1395 ـ برابر با هفتم نوامبر 2016
جامعهی دموکراتیک و آزاد شرق کوردستان ـ KODAR